Sproszkowana pieczarka w walce z rakiem prostaty

6 wrz 2015 r.

Fot. Pixabay/costanzimarco/ CC0 Public Domain

Podawanie sproszkowanego ekstraktu z pieczarki może obniżać poziom swoistego antygenu sterczowego (ang. prostate-specific antigen, PSA) u pacjentów z rakiem prostaty - informuje pismo "Cancer".

Dr Przemysław Twardowski z City of Hope National Medical Center w Duarte w stanie Kalifornia (USA) zbadał wpływ ekstraktu z pieczarki dwuzarodnikowej na poziom PSA w surowicy u 36 pacjentów z rakiem gruczołu krokowego. U wszystkich badanych mężczyzn dochodziło do wznowy biochemicznej, tj. narastania stężenia PSA przy jednoczesnym braku innych objawów.

Po trzech miesiącach podawania preparatu u 35 proc. pacjentów doszło do wyraźnego spadku PSA. U dwóch pacjentów przyjmujących 8-14 gramów ekstraktu dziennie poziom PSA obniżył się do poziomu w normie i stan ten utrzymywał się przez 30-49 miesięcy. W porównaniu z mężczyznami, u których poziom PSA nie uległ obniżeniu, pacjenci, u których nastąpiła pozytywna reakcja mieli w momencie rozpoczęcia badań wyższy poziom interleukiny 15 (IL-15, cytokiny przyczyniającej się do rozwoju procesów zapalnych). Poziom IL-15 również uległ obniżeniu w wyniku podawania ekstraktu.

"Leczenie ekstraktem z pieczarki dwuzarodnikowej wpływa zarówno na poziom PSA, jak i na biologię raka gruczołu krokowego ze wznową biochemiczną poprzez obniżanie poziomu czynników immunosupresyjnych" - piszą naukowcy.(PAP)


comments powered by Disqus

Nasz serwis używa cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym i że wyrażasz zgodę na ich używanie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies w Polityce prywatności

PUBLIC !!