Cały świat na śniadanie

9 paź 2015 r.

Fot. Shutterstock

Smaki i składniki z Europy, Azji, obu Ameryk, Afryki i Australii w jednym daniu? Jest taka potrawa, którą zna każdy, ale mało kto wie, że jej składniki pochodzą z różnych krańców świata. W dodatku jest jednym z najzdrowszych dań świata.

Podpowiedź, że jest to śniadanie niekoniecznie będzie prawdą, bo na przykład Włosi, choć ją znają, to rankiem i tak wolą croissanty, a w kraju, z którego pochodzi - ze Szwajcarii, je się ją na kolację. Irlandczycy polewają ją mlekiem, a Czesi lubią okrasić śmietaną. Polacy za to pokochali za prostotę w wykonaniu i za różnorodność w komponowaniu. Musli, bo o nim mowa, to zbiór najróżniejszych składników, które możemy dowolnie komponować, zalewać wodą, mlekiem lub nawet kawą, jak robią to niektórzy. Dodatki do musli, czyli owoce, orzechy i bakalie pochodzą z różnych zakątków globu – z miejsc, w których są uprawiane. Śmiało można więc powiedzieć, że musli to najbardziej międzynarodowa potrawa na świecie.

Egzotyka w miseczce

Jeśli spojrzeć na miskę z musli pod kątem kontynentów, to znajdziemy tam i Europę, i Azję, obie Ameryki, również Afrykę i Australię. Bogaty w żelazo amarantus pochodzi z krajów obu Ameryk, Afryki i Azji. Tak samo kokos, który dzięki nasyconym kwasom tłuszczowym pomaga w odchudzaniu, a w mieszankach spożywany jest jako wiórki kokosowe.

Z Australii, Afryki i Azji pochodzą banany, które są źródłem potasu i nadają musli słodki smak. Znane i doceniane już przez Azteków nasiona Chia - superfood, którego małe ziarenka zawierają w sobie bogactwo minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzą z Ameryki południowej. Uprawia się je w Argentynie, Boliwii, Ekwadorze, czy Gwatemali.

Pistacje, które słyną z tego, że każda z nich ma tylko 3 kalorie, pochodzą z Bliskiego Wschodu - uprawia się je m.in. w Afganistanie, Iranie i Kazachstanie.

Ananas, który możemy dodać również w postaci liofilizowanej, czyli suszonej w temperaturze poniżej zera, do Polski przybywa m.in. z Kenii i Wybrzeża Kości Słoniowej. Coraz bardziej popularne jagody Goji, bogate w witaminę C, przylatują do nas z Chin, Tybetu i Mongolii. Krajem, który eksportuje do nas brzoskwinie są Chiny, a z Brazylii mamy pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy brazylijskie i nerkowce.

Migdały, najszlachetniejsze z orzechów, pochodzą z Azji środkowej i Mniejszej (m.in. Izrael, Jordania, Liban, Turcja), ale dziś trafiają do nas głównie w Ameryce Północnej, która obecnie jest ich największym producentem. Jak mówią twórcy mieszanek musli, składniki z całego świata stanowią podstawową cechę tego posiłku, czyli różnorodność.

- Na tym polega też cała przyjemność w komponowaniu musli. Możemy dodawać te składniki, których potrzebujemy dla zdrowia, te które po prostu lubimy, czy też spróbować tych, które mało znamy - mówi Marcin Wallner, z Mixit.pl, platformy specjalizującej się w mieszankach musli i kasz na życzenie. - To, że możemy wybierać spośród oferty całego świata, daje gwarancję ich jakości, chociaż my staramy się szukać też najlepszej jakości dodatki lokalne, które nie muszą przebywać do Europy długiej drogi w transporcie - dodaje Marcin Wallner.

Ratunek na diecie

Stosowanie składników z różnych części świata bywa również ratunkiem dla osób na dietach eliminacyjnych, np. bezglutenowej czy z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

- Gdy ktoś jest na takiej diecie, a musi dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych, często ma problem wybierając tylko spośród polskich produktów. Zastępowanie ich składnikami mniej znanymi jest wtedy koniecznością, dla prawidłowego zbilansowania diety - mówi dietetyczka Małgorzata Bellwon.

<< < 1 2 > >>
Źródło: Informacja prasowa

comments powered by Disqus

Nasz serwis używa cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym i że wyrażasz zgodę na ich używanie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies w Polityce prywatności

PUBLIC !!