Dieta może stanowić poważne źródło arsenu

26 lis 2013 r.

Fot. Shutterstock

Alkohol, warzywa kapustowate i ryby o ciemnym mięsie zawierają arsen, którego duże stężenie w organizmie sprzyja występowaniu problemów zdrowotnych – zawiadamia „Nutrition Journal”.

Naukowcy z Dartmouth College (USA) potwierdzają, że niektóre produkty spożywcze mają w swoim składzie stosunkowo duże ilości arsenu – pierwiastka, który kumuluje się w organizmie człowieka, mogąc wywoływać choroby serca, płuc, skóry i tarczycy, a także przyczyniać się do rozwoju nowotworów.

Wśród składników diety zawierających najwięcej arsenu wyróżnia się alkohol (piwo, wino), warzywa kapustowate (w szczególności brukselki) oraz ryby o ciemnym mięsie (tuńczyk, makrela, łosoś, sardynka).

Badacze sprawdzali stężenie arsenu w organizmach osób badanych poprzez analizę fragmentów paznokci, które są uznawane za doskonały wskaźnik długotrwałej kumulacji tego pierwiastka.

Okazało się, że jednym z głównych zagrożeń dla człowieka jest alkohol - zwłaszcza piwo w przypadku mężczyzn i wino w przypadku kobiet – ponieważ nie tylko cechuje się wysoką zawartością arsenu, ale także wpływa na procesy jego neutralizacji i wydalania.

Należy jednak podkreślić, iż niewielkie ilości tego pierwiastka w organizmie są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów wzrostu, rozwoju i rozmnażania, co wykazały uprzednie badania przeprowadzone na zwierzętach. (PAP) ooo/ agt/


comments powered by Disqus

Nasz serwis używa cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym i że wyrażasz zgodę na ich używanie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies w Polityce prywatności

PUBLIC !!