Wstępne badania przeprowadzone na myszach przez naukowców z Saint Louis University (USA) wskazują na to, że rosnąca w krajach tropikalnych i subtropikalnych roślina – przepękla ogórkowata – może posiadać właściwości powstrzymujące rozwój niektórych nowotworów.
„Podczas naszego badania zaobserwowaliśmy, że ekstrakt z przepękli ogórkowatej hamuje wzrost komórek rakowych u myszy z nowotworami szyi i głowy, przyczyniając się do redukcji wielkości guza” – mówi Ratna Ray, współautorka eksperymentu.
Nowotwory głowy i szyi stanowią około 6 proc. wszystkich przypadków nowotworów i zazwyczaj zaczynają rozwijać się w okolicy ust, nosa, zatok lub gardła. Charakteryzują się dużą agresywnością i szybko rozprzestrzeniają się na inne partie ciała w obrębie głowy i szyi.
Przepękla ogórkowata (Mormodica charantia), zwana też balsamką ogórkowatą, to z kolei roślina z rodziny dyniowatych powszechnie stosowana w kuchni chińskiej i hinduskiej, której od lat przypisuje się właściwości zdrowotne.
Owoce balsamki przypominają kształtem ogórki i są bardzo gorzkie w smaku. Wykorzystuje się je m.in. do przygotowania sałatek lub soków.
Już podczas poprzednich badań Ratna Ray zdołała wykazać, że balsamka może powstrzymywać rozwój raka piersi i raka prostaty.
Niezbędne jest jednak przeprowadzenie jeszcze wielu analiz, które potwierdziłyby lecznicze działanie ekstraktu z przepękli ogórkowatej, nim będzie można przystąpić do pierwszego etapu badań klinicznych. (PAP) ooo/ krf/