Mięta i rozmaryn na lepszą pamięć

17 lis 2013 r.

Fot. Shutterstock

Ekstrakty zawierające przeciwutleniacze pochodzące z rozmarynu i mięty mogą wspomagać uczenie się i zapamiętywanie oraz redukować objawy łagodnych zaburzeń poznawczych, które zwiastują rozwój demencji - poinformowali naukowcy.

Wnioski ze swoich badań przedstawili podczas dorocznego zjazdu Society for Neuroscience, który odbył się w dniach 9-13 listopada w San Diego (USA).

Podczas badań na myszach z zaburzeniami poznawczymi dr Susan Farr z Saint Louis University School of Medicine testowała działanie dwóch preparatów zawierających ekstrakt z mięty o dwóch różnych stężeniach, oraz dwóch preparatów z ekstraktem z rozmarynu.

Najskuteczniejszy okazał się ekstrakt z rozmarynu o wysokim stężeniu - karmione nim myszy lepiej radziły sobie podczas trzech testów badających funkcje poznawcze. Niższa dawka rozmarynu i ekstrakt z mięty poprawiały wyniki gryzoni podczas dwóch testów. Przyjmowanie preparatów związane było również ze zmniejszeniem poziomu stresu oksydacyjnego w obszarach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i uczenie się.

"Oznacza to, że spożywanie tych ziół ma korzystne działanie, jednak nasze badania prowadzone były na modelu zwierzęcym, dlatego nie wiemy jeszcze, jaka ilość, o ile w ogóle, przyniesie podobny rezultat u ludzi" - zaznacza dr Farr.(PAP) koc/ agt/


comments powered by Disqus

Nasz serwis używa cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym i że wyrażasz zgodę na ich używanie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies w Polityce prywatności

PUBLIC !!