Zespół badawczy z japońskiego koncernu Kagome, we współpracy z naukowcami z nowozelandzkiego Hopkirk Research Institute, opracował recepturę probiotycznego napoju, którego podstawę stanowi wyciąg z kiszonej rzepy sugaki - tradycyjnego japońskiego dodatku do potraw. Napój zawiera bytujące w kiszonej rzepie kultury bakterii Lactobacillus brevis (szczep KB290).
Naukowcy pod kierunkiem Naoko Waki postanowili sprawdzić, czy znane z wzmacniającego działania na układ odpornościowy bakterie potrafią także walczyć z wirusem grypy. Testy na myszach dały obiecujące wyniki. „Wykazaliśmy w nich, że spożycie pokarmu wzbogaconego szczepem KB290 Lactobacillus brevis chroni myszy przed zakażeniem wirusem grypy” - mówi Naoko Waki. Obecnie trwają badania kliniczne na ludziach.
Autorzy pracy podejrzewają, że za niezwykłymi właściwościami bakterii stoją egzopolisacharydy - cukry złożone stanowiące zewnętrzny „płaszcz” komórek bakteryjnych, dzięki którym L. brevis są całkowicie odporne na działanie soków trawiennych.
„Wiemy, że egzopolisacharydy - wytwarzane przez kilka innych rodzajów bakterii - potrafią pobudzać działanie układu immunologicznego. Podejrzewamy, że także w przypadku KB290 zwiększanie odporności na grypę to ich zasługa - wyjaśnia Naoko Waki. - Prowadzimy dalsze eksperymenty, aby zweryfikować tę tezę”.
Dotychczasowe badania Japończyków wykazały, że bakterie szczepu KB290 pobudzają organizm do produkcji interferonu alfa (IFN-?) - cząsteczki należącej do grupy cytokin i będącej ważnym aktywatorem odpowiedzi immunologicznej. Stymulują również tworzenie przeciwciał specyficznych dla wirusa grypy.
Naukowcy uważają, że Lactobacillus brevis być może będzie w stanie chronić także przed najbardziej zjadliwymi szczepami grypy, czyli H1N1 (tzw. świńską grypą) oraz H7N9 (grypą ptasią). Oznaczałoby to, że wynaleźli prawdziwą "superżywność”. (PAP) kap/ agt/