Witamina D łagodzi objawy choroby Parkinsona

19 sty 2014 r.

Fot. Shutterstock

Wyższy poziom witaminy D w organizmie ma związek z łagodniejszym przebiegiem choroby Parkinsona, zachowaniem lepszych funkcji poznawczych i mniejszą podatnością na depresję - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Parkinsons Disease".

Badaniami objęto 286 pacjentów z chorobą Parkinsona, którzy przeszli serię testów sprawdzających m.in. ogólną sprawność poznawczą, pamięć słuchową, semantyczną płynność słowną i objawy depresji. U 61 osób zdiagnozowano demencję.

Naukowcy zaobserwowali, że pacjenci bez objawów demencji z wyższym stężeniem kalcyfediolu (jednego z metabolitów witaminy D3) w surowicy osiągali lepsze wyniki podczas testów sprawności kognitywnej oraz rzadziej występowały u nich objawy depresji.

Jak zaznaczają naukowcy, wyniki analizy nie dają odpowiedzi na pytanie, czy niski poziom witaminy D pogarsza funkcje poznawcze, czy też osoby z bardziej zaawansowaną chorobą mają mniejszy kontakt ze słońcem, co prowadzi do obniżenia poziomu tej witaminy w organizmie. Nie brano pod uwagę także tego, czy pacjenci przyjmowali suplementy diety zawierające witaminę D.

"Fakt, że zależność ta była silniejsza u uczestników bez demencji sugeruje, że wcześniejsza interwencja, zanim pojawią się objawy demencji, mogłaby pomóc opóźnić początek zaburzeń poznawczych" - mówi dr Amie L. Peterson, autorka badań.(PAP)


comments powered by Disqus

Nasz serwis używa cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym i że wyrażasz zgodę na ich używanie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies w Polityce prywatności

PUBLIC !!