Grejpfrut dobry dla nerek

16 mar 2014 r.

Fot. Shutterstock

Brytyjscy naukowcy odkryli, że jeden ze składników grejpfruta może zapobiegać tworzeniu się torbieli nerkowych w przebiegu groźnej choroby - wielotorbielowatości nerek, informuje serwis Science Daily.

Wielotorbielowatość (zwyrodnienie torbielowate nerek) to niebezpieczne, uwarunkowane genetycznie schorzenie, prowadzące do całkowitego upośledzenia funkcji nerek, konieczności dializowania i przeszczepu. Nierzadko kończy się śmiercią. Obecnie nie są dostępne żadne skuteczne metody jej leczenia.

Zespół prof. Robina Williamsa z Royal Holloway na Uniwersytecie Londyńskim odkrył, że zawarta w grejpfrutach, a także inne owocach cytrusowych, naringenina skutecznie blokuje powstawanie torbieli nerkowych u chorych na wielotorbielowatość.

Naringenina to organiczny związek chemiczny, należący do grupy flawonoidów. Brytyjczycy wykazali, że ma ona zdolność regulowania aktywności genu PKD2, odpowiadającego za rozwój wielotorbielowatości.

„Nasze odkrycie pokazuje, w jaki sposób można kontrolować rozwój torbielowatości nerek, a także, jak skuteczniej leczyć tę chorobę - mówi prof. Williams. - To ważne, gdyż choroby nerek działają na organizm niezwykle wyniszczająco, prowadząc nawet do śmierci. Znalezienie nowych metod ich leczenia jest priorytetem współczesnej medycyny”.(PAP)


comments powered by Disqus

Nasz serwis używa cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym i że wyrażasz zgodę na ich używanie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies w Polityce prywatności

PUBLIC !!