Niedobór witaminy A u kobiety w ciąży osłabia układ odpornościowy dziecka

21 mar 2014 r.

Fot. Shutterstock

Ilość witaminy A konsumowanej przez kobietę w okresie ciąży ma wpływ na układ odpornościowy potomstwa przez całe jego życie - wykazały badania naukowców z Holandii, o których informuje tygodnik "Nature".

Witamina A odgrywa ważną rolę na każdym etapie życia, począwszy od rozwoju płodu. Jej niedobór może zwiększać ryzyko m.in. ślepoty czy problemów reprodukcyjnych. Badania przeprowadzone na myszach wskazują, że ma ona także kluczowe znaczenie dla rozwoju układu odpornościowego, zwłaszcza węzłów chłonnych i kępek Peyera (skupisk grudek limfatycznych w błonie śluzowej jelita cienkiego).

By sprawdzić, czy niedobór witaminy A w okresie ciąży może wpłynąć na odporność potomstwa w późniejszym życiu, naukowcy karmili ciężarne myszy pożywieniem zawierającym bardzo niski poziom witaminy A lub całkowicie jej pozbawionym. Potomstwo tych gryzoni podczas obserwacji porównywano później do potomstwa samic, konsumujących pokarm zawierający normalny poziom witaminy A.

Okazało się, że u gryzoni, które w okresie prenatalnym otrzymywały zbyt mało witaminy A, węzły chłonne i kępki Peyera przez całe życie były mniejsze niż u grupy kontrolnej, w związku z czym myszy te w późniejszym życiu były bardziej podatne na wirusy powodujące zapalenie płuc.

Negatywny wpływ niedoboru w okresie prenatalnym utrzymywał się nawet wtedy, gdy myszom podawano witaminę A zaraz po narodzinach, a także po przeszczepie szpiku kostnego. (PAP)


comments powered by Disqus

Nasz serwis używa cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym i że wyrażasz zgodę na ich używanie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies w Polityce prywatności

PUBLIC !!