Wyniki badań pracowników Uniwersytetu Queensland (Australia) zostały opublikowane w "Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology".
Badacze zaobserwowali, że u kobiet w wieku rozrodczym promieniowanie ultrafioletowe może być związane nawet z 20 proc. spadkiem stężenia kwasu foliowego w organizmie. W badaniu uczestniczyły panie z przedziału wiekowego 18-47 lat.
"Największe ryzyko dotyczy kobiet, które przebywają na zewnątrz w momencie, gdy promieniowanie UV jest najbardziej intensywne - czyli między godziną 10 a 15 - i nie stosują odpowiedniej ochrony przed słońcem" - mówi prof. Michael Kimlin, jeden z badaczy.
Chociaż rezultaty badania pokazały, iż poziom kwasu foliowego u kobiet spędzających najwięcej czasu na słońcu mieścił się w normie, był on zbyt niski niż ten zalecany dla przyszłych matek.
Kwas foliowy jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży i planujących zajście w ciążę, bo w dużym stopniu chroni przed poronieniem i wadami rozwojowymi płodu (np. rozszczepem kręgosłupa). Związek występuje m.in. w warzywach liściastych (głównie w szpinaku), roślinach strączkowych i owocach cytrusowych. Może być przyjmowany także w formie suplementu diety. Niektóre kraje wzbogacają folacyną część produktów spożywczych, np. chleb. W Polsce nie jest to obowiązkowe. (PAP)