Owoc granatu - eliksir młodości w Azerbejdżanie

29 mar 2014 r.

Fot. Shutterstock

Owoc granatu to bogate źródło witamin. Powinny go spożywać zarówno kobiety w ciąży jak i osoby cierpiące na cukrzycę lub nadciśnienie. Zanim naukowcy zaczęli wykazywać zdrowotne właściwości tego owocu, w Azerbejdżanie znany był od wieków.

"Granat jest bardzo popularnym owocem w Azerbejdżanie, głównie z powodu jego właściwości zdrowotnych. Pije się sok z granatów, przerabiamy go na kompoty, soki, sosy do ryb i mięs" - przyznaje Shahla Kazimova, prezes Stowarzyszenia Azerbejdżańskie Centrum Kultury.

Ostatnie badania udowodniły, że sok z granatu łagodzi stres, obniża łaknienie, a nawet działa odmładzająco. Dzięki tym właściwościom zyskał przydomek eliksiru młodości.

"Zanim naukowcy zaczęli rozpisywać się nad właściwościami granatów, w naszej tradycji był i jest on obecny od dawna. Sok z granatu podaje się kobietom w ciąży, osobom cierpiącym na niedokrwistość. Po jego owoce powinny sięgać także osoby cierpiące na nadciśnienie oraz cukrzycę. Jest również doskonałym środkiem łagodzącym problemy skórne" - wymienia Shahla Kazimova.

To, na co trzeba zwrócić szczególną uwagę, to kwaskowość granatu. W tym wypadku jak wyjaśnia Kazimova, im granat bardziej kwaśny tym lepszy.

"Granat musi być kwaśny. Błędem jest kupowanie słodkiego granatu. Dobry granat powinien być ciemny i kwaśny, bo wtedy mamy pewność, że zawiera on dużo kwasu cytrynowego" - wyjaśnia Shahla Kazimova.

Granatowiec właściwy to gatunek drzewa lub ciernistego krzewu należący do rodziny krwawnicowatych. Występuje na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu. Jest to jedna z najstarszych roślin hodowlanych Bliskiego Wschodu. Owoce granatowca przypominające kształtem i wielkością duże jabłka, pokryte są twardą skórzastą łupiną barwy purpurowej, fioletowej, czasem brązowej albo biało czerwonawej. Zawierają po 400–700 tępo graniastych nasion. Nasiona otoczone są osnówkami, które mają galaretowatą konsystencję i są niezwykle soczyste, stanowią część jadalną owocu. Z nich otrzymuje się syrop zwany grenadyną. (PAP Life)


comments powered by Disqus

Nasz serwis używa cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym i że wyrażasz zgodę na ich używanie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies w Polityce prywatności

PUBLIC !!