Dietetycy o zasadach zdrowego grillowania

1 maj 2014 r.

Fot. Shutterstock

Potrawy z grilla będą zdrowsze, gdy upieczemy je nad żarem, a nie nad płomieniem. Nie przypalajmy ich; dobrze jest użyć termometru. Wybierajmy produkty mniej tłuste i zawsze jedzmy mięso z grilla w towarzystwie świeżych warzyw - radzą dietetycy.

Profesjonalni kucharze uważają, że do przypiekania na ruszcie nadają się prawie wszystkie mięsa, ryby, warzywa i owoce. Wyjąwszy produkty peklowane i wędzone. Z wędlin idealna jest tradycyjna, chuda biała kiełbasa.

"Przeniesienie się z kuchni do ogródka czy na działkę jest godne polecenia, ale pod kilkoma warunkami. Jeśli decydujemy się na mięsną wersję, to wybierajmy produkty mniej tłuste, najlepiej w towarzystwie warzyw, zwłaszcza sałatek. Trzeba pamiętać, że 100 gramów karkówki ma 300 kcal, a pierś kurczaka jedynie 100 kcal. Zamiast białej bułki warto zjeść chleb razowy” - radzi Agnieszka Sienkiewicz, doradca żywieniowy w sieci BIO delikatesów Organic Farma Zdrowia.

Jakie zasady stosować, by grillowane potrawy były najsmaczniejsze? Układajmy produkty na ruszcie wtedy, gdy węgle tylko się żarzą. Trzeba koniecznie korzystać z perforowanych aluminiowych tacek, które zapobiegają wyciekaniu tłuszczu na węgle, a tym samym podczas jego spalania nie wydziela się toksyczny dym zawierający benzopiren. W grillowanych potrawach jest sporo wolnych rodników szkodliwych dla zdrowia. Skuteczną obroną przed nimi jest przygotowanie różnych sałatek zawierających dużo witaminy C, a także wykorzystanie warzyw, m.in., papryki, cukinii, cebuli, pieczarek, pomidorów.

Żeby uniknąć zbytniego przypiekania, trzeba korzystać z termometru (w kształcie szpikulca) do mierzenia temperatury mięsa. Na 2 minuty przed zdjęciem tacek np. z pieczoną karkówką jej wnętrze powinno mieć minimum 70 st. C. Jeśli nie będziemy kroić mięsa w zbyt grube plastry, unikniemy zbytniego wysuszenia potrawy. Rybę zaś najlepiej owinąć folią aluminiową.

Nie zapominajmy o marynacie. Od jej składników zależy smak i jakość mięsa. Jej podstawowymi składnikami są: oliwa, ocet winny lub balsamiczny, sos sojowy, często sok z cytryny, wino, a nawet kieliszek nalewki wiśniowej. Za jedną z najprostszych do zrobienia uchodzi marynata sojowa-miodowa, w której moczy się piersi kurczaka. Jednak w marynacie muszą znaleźć się przyprawy i tu do wyboru mamy ich całą gamę: sól, czosnek, imbir, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i kolorowy, rozmaryn, estragon, kozieradka, lebiodka pospolita (oregano), etc.

Przestrzegając tych zasad zapewnimy sobie zdrowsze potrawy z grilla - informują doradcy żywieniowi. (PAP) 


comments powered by Disqus

Nasz serwis używa cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym i że wyrażasz zgodę na ich używanie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies w Polityce prywatności

PUBLIC !!