Naukowcy z Penn State's College of Agricultural Sciences w USA podawali grupie myszy pokarm pozbawiony cynku przez 4-5 dni poprzedzających owulację. Po zapłodnieniu regularnie obserwowali rozwój łożyska i zarodków.
Nieprawidłowy rozwój łożyska stanowi ważną przyczynę opóźnionego rozwoju płodu, który nie otrzymuje wówczas wystarczającej porcji składników odżywczych. U myszy z deficytem cynku płodowa strona łożyska była znacznie gorzej rozwinięta, a ekspresja kluczowych dla łożyska genów była mocno ograniczona.
Cynk może wpływać na rozwój komórki jajowej poprzez stymulowanie programowania epigenetycznego w DNA oocytów. W komórkach jajowych myszy z niedoborem cynku zaobserwowano mniejszą metylację DNA (przyłączanie grup metylowych do zasad azotowych nukleotydów), co sugeruje, że programowanie komórki przebiega nieprawidłowo.
"Badania te świadczą o tym, jak ważny jest cynk w diecie kobiety przed zapłodnieniem dla optymalnego rozwoju płodu. Nawet krótka przerwa w dostarczaniu naturalnie dostępnych składników odżywczych może mieć wpływ na jajniki i jakość komórek jajowych, a także jakość zarodka i łożyska" - mówi autor badań Francisco Diaz.(PAP)