Lecznicze właściwości winogron

20 sie 2014 r.

Fot. Shutterstock

Nie bez powodu nazywa się je owocami bogów. Winogrona są naturalną skarbnicą znakomitych substancji regenerujących i oczyszczających organizm. Wartościowy jest nie tylko miąższ, ale również pestki i szypułki, a szczególnie bogate w pożyteczne składniki są skórki. O tej porze roku winogrona smakują najlepiej i nie powinno ich zabraknąć na naszych stołach ze względu na walory smakowe i cenne właściwości zdrowotne.

Kilka faktów o winogronach

Silne pnącze, uwieńczone owocami w formie kiści z kulistymi jagodami, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez ludzi. Dowodem są chociażby rysunki na ścianach egipskich sprzed 4 tysięcy lat, przedstawiające winorośl. Nasi praprzodkowie bardzo wcześnie odkryli także lecznicze właściwości winogron. Docenił je Hipokrates. Ojciec medycyny polecał zarówno jedzenie surowych owoców, jak i picie najsłynniejszego wówczas napoju, czyli wina. Słynny grecki medyk zwalczał nim głównie biegunki i zaparcia, a antybakteryjne właściwości owoców wykorzystywał w walce z infekcjami dróg moczowych. Obecnie winogrona wykorzystywane są na 3 sposoby:

  • do jedzenia na surowo
  • do suszenia na rodzynki
  • do produkcji soków, win i octu

Ciekawostką jest fakt, że ponad 80% światowej uprawy winogron przerabianych jest na wino, a zaledwie 10% spożywanych jest w postaci świeżych owoców.

Białe czy czerwone?

Zdecydowanie bardziej wartościowe są owoce o ciemnym kolorze. Ciemne winogrona wykazują silniejsze działanie przeciwbakteryjne, co zwiększa ich skuteczność w walce z infekcjami układu moczowego i pęcherza. Największą jednak zaletą ciemnych odmian tych owoców jest bogactwo odkrytych niedawno cennych związków zwanych polifenolami. Znajdują się one nie tylko w miąższu świeżych winogron, duże stężenie polifenoli zawiera również wino. Soki zawierają znacznie mniej polifenoli.

Cenne polifenole

Polifenole występują w wielu roślinach o ciemnych owocach. Za kolor owoców odpowiadają antocyjany – barwniki roślinne, nadające owocom wszystkie odcienie koloru niebieskiego. Oprócz winogron zawierają je zatem jagody, borówki i porzeczki. Antocyjany oprócz barwienia wzmacniają nasze naczynia krwionośne. W skórkach ciemnych winogron najcenniejszym dla zdrowia składnikiem jest resweratrol – silny przeciwutleniacz, który chroni roślinę. Również nas chroni przed wieloma chorobami, pomaga zachować zdrowie i opóźnia procesy starzenia organizmu.

Bogactwo pożytecznych składników

Trzy czwarte zawartości miąższu winogron stanowi woda, jednak owoce te, oprócz wartościowych polifenoli, bogate są w niezliczoną ilość dobroczynnych substancji. Do ich najważniejszych właściwości zalicza się działanie ochronne w chorobach serca i naczyń wieńcowych. Pomagają przy nadciśnieniu, mają również działalność antybiotyczną, przeciwzapalną i przeciwnowotworową.

Winogrona są także bogate w:

  • kwasy owocowe i pożyteczne aminokwasy, które wspomagają odporność;
  • potas, który jest niezbędny do utrzymania zdrowego serca i prawidlowego ciśnienia i poprawia pracę nerek;
  • łatwo przyswajalne węglowodany, które dostarczają potężną dawkę energii;
  • błonnik, który jest sprzymierzeńcem zrzucania na wadze, a dodatkowo poprawia pracę jelit, przyspiesza metabolizm i doskonale oczyszcza organizm;
  • fosfor i wapń – budulce kości i zębów;
  • żelazo, wskazane dla anemików;
  • jod, który reguluje pracę tarczycy;
  • bor, który utrzymuje kobiece estrogeny na właściwym poziomie w okresie menopauzy;
  • magnez i chlor, które regulują układ nerwowy;
  • witaminy A, B, C.

Wszystkich składników nie sposób wymienić. Dodatkowo winogrona wspomagają w leczeniu alergii i detoksyfikacji organizmu. Doskonale dotleniają mózg.

Winogrona w kuchni

Małe kuleczki kryją w sobie ogromną zdrowotną moc, a do tego mają szerokie zastosowanie w kuchni, co dodatkowo zachęca nas do ich konsumpcji. Najczęściej jemy je na surowo, ze względu na dużą soczystość. Oprócz tego, są nie tylko dodatkami do słodkich przekąsek. Ich delikatny smak dobrze łączy się również z białym mięsem i rybami. Genialnie komponują się w towarzystwie sera, szczególnie pleśniowego. Winogrona rewelacyjnie sprawdzają się także w formie przetworzonej, jako dżemy, musy czy kompoty, a suszone, zwane rodzynkami, stanowią słodki dodatek do wielu potraw.

To jeszcze nie wszystkie możliwości kulinarnego zastosowania jednej z najstarszych roślin na świecie. Nawet pestki winogron są wykorzystywane przez człowieka. Produkuje się z nich wysokiej jakości oliwę, bogatą przy tym w witaminy. Smażenie na takiej oliwie pozwoli nam odrzucić zbędne kalorie, a jej obecność w sałatkach dostarczy wielu cennych składników naszemu organizmowi.

<< < 1 2 > >>

comments powered by Disqus

Nasz serwis używa cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym i że wyrażasz zgodę na ich używanie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies w Polityce prywatności

PUBLIC !!