Słowiańskie korzenie
Wszystkie odmiany śliwek, wraz z innymi pestkowymi owocami, pochodzą z Bliskiego Wschodu. Pestki śliwek archeolodzy znajdowali nawet w pradawnych polskich osadach, razem ze zbożem i skorupkami orzechów. Na tej podstawie możemy domniemywać, że śliwki w kulturze polskiej są silnie zakorzenione, a trafić do nas mogły nawet 5 tysięcy lat temu. Szczególnie Słowianie upodobali sobie te owoce. To z ich sztuki kulinarnej odziedziczyliśmy popularne śliwki w occie, powidła i śliwowicę, docenianą przez alkoholowych smakoszy. Niektóre źródła podają, że król Stanisław Poniatowski po obfitym posiłku miał zwyczaj zjadania świeżych śliwek prosto z pałacowych ogrodów. Taki deser doradzał mu lekarz, który już wtedy poznał jedną z najcenniejszych zalet tego owocu – skuteczną pomoc w trawieniu.
Obecnie wyróżniamy 6 tysięcy odmian śliwek. W Polsce najpopularniejsze są lekko wydłużone fioletowe węgierki, nieco słodsze żółte odmiany brzoskwiniowe oraz zielone renklody. Równie popularne są niewielkie mirabelki, które świetnie nadają się na przetwory. Dzikie odmiany tej rośliny rodzą również jadalne owoce, przykładem jest chociażby śliwa tarnina.
Na trawienie
Warto wiedzieć, że śliwki są świetnym lekiem przeciwko zaparciom. Wynika to z faktu, że zawierają dużo błonnika (suszone śliwki posiadają go nawet siedmiokrotnie więcej niż świeże). Śliwki regulują perystaltykę jelit oraz pomagają w usunięciu zalegających resztek pokarmu i produktów przemiany materii. Dodatkowo miąższ śliwki posiada specyficzne połączenie witamin z solami mineralnymi, które mają działanie odchudzające. Pomimo tego, że owoce te są słodkie, można je śmiało zamieścić w diecie odchudzającej i oczyszczającej organizm.
Śliwki w codziennej diecie
Porcja śliwek ze względu na wysokie wartości odżywcze, może spokojnie zastąpić jeden z posiłków. Będzie to zdrowy zastrzyk energii, ponieważ 100g owoców zawiera 80-120 kcal. Śliwki suszone mogą być nawet 3 razy bardziej kaloryczne, dlatego uważać na nie powinny osoby chore na cukrzycę oraz cierpiące na dolegliwości trzustki i wątroby. Pektyny zawarte w śliwkach zapewniają również uczucie sytości, dzięki czemu po zjedzeniu owoców na dłuższy czas apetyt na słodycze zostanie zahamowany.
Śliwka na zdrowie
Bogactwo składników odżywczych sprawia, że śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Testy dowiodły, że właściwości śliwek zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Codzienne spożywanie 3-4 śliwek może nas uchronić przed tą chorobą. Dołączenie owoców do swojego menu powstrzymuje także wchłanianie cholesterolu, co z kolei zapobiega miażdżycy i reguluje ciśnienie krwi. W ostatnich badaniach dietetyków, wiele mówi się o zbawiennym wręcz działaniu śliwek na system nerwowy. Wynika to z wysokiej zawartości magnezu i witaminy B6. Witaminy grupy B są podstawowym składnikiem leczenia zaburzeń układu nerwowego, a obecność magnezu pomaga walczyć ze stresem oraz wzmacnia pamięć, koncentrację i odporność. Innym cennym składnikiem śliwek jest potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Śliwki są szczególnie polecane także chorym na kamicę nerkową i reumatyzm. Dobroczynne działanie ma również wyciąg z kory śliwy afrykańskiej – stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty.
Odnowa tkankowa
Śliwki zawierają również cenne żelazo, fluor, miedź, jod, potas, kwas foliowy oraz witaminy A, C i E, które stanowią ważne składniki dla stanu kości, mięśni, zębów, krwi i skóry. Często mówi się też o odmładzających wręcz właściwościach śliwek. Badania wykazały, że częste ich spożywanie spowalnia starzenie się skóry i tkanek znajdujących się pod nią. Miąższ śliwek jest szczególnie dobroczynny dla dzieci, ponieważ wpływa na formowanie się kości.