Kwas foliowy może zmniejszać częstotliwość migren

18 lut 2015 r.

Fot. Shutterstock

Spożywanie większej ilości produktów bogatych w kwas foliowy, jak szpinak czy jarmuż, może sprawić, że migreny będą rzadsze - informuje pismo "Headache".

Naukowcy z Queensland University of Technology w Australii analizowali wpływ kwasu foliowego spożywanego w warzywach, a nie w suplementach, w grupie 141 kobiet cierpiących na migrenę z aurą. Wpływ diety był badany, zanim w Australii wprowadzono obowiązek wzbogacania mąki kwasem foliowym.

Badacze zaobserwowali, że kobiety, których dieta była bardziej bogata w kwas foliowy cierpiały na ataki migreny rzadziej. Wcześniejsze badania wykazały podobną zależność w przypadku suplementów zawierających kwas foliowy - ich przyjmowanie było związane ze złagodzeniem objawów migreny.

Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, gdyż zmniejsza ryzyko wad układu nerwowego u dzieci i zapobiega rozszczepowi kręgosłupa.

"Nasze badania sugerują, że związek ten może także wpływać na poprawę jakości życia osób cierpiących na migrenę. Dłuższe obserwacje pomogą zweryfikować wpływ wzbogaconych produktów na tę dolegliwość" - komentuje autorka badań prof. Lyn Griffiths. (PAP)


comments powered by Disqus

Nasz serwis używa cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym i że wyrażasz zgodę na ich używanie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies w Polityce prywatności

PUBLIC !!