Stosowane w żywnośći "E" - emulgatory powodują...

26 lut 2015 r.

Fot. Shutterstock

Powszechnie dodawane do żywności emulgatory mogą modyfikować skład mikrobiomu jelitowego, powodując stan zapalny, który przyczynia się do rozwoju zespołu metabolicznego i nieswoistego zapalenia jelit - wynika z badań opublikowanych w tygodniku "Nature".

"Szybki wzrost zachorowalności na te choroby sugeruje kluczową rolę czynników środowiskowych. Pokarm wchodzi w bliską interakcję z mikrobiomem jelitowym, dlatego podejrzewaliśmy, że stosowane obecnie dodatki do żywności mogą zwiększać prozapalne działanie bakterii jelitowych" - mówi jeden z autorów badań dr Benoit Chassaing z Georgia State University Institute for Biomedical Sciences.

Upowszechnienie emulgatorów zbiega się w czasie ze zwiększeniem zachorowalności na nieswoiste zapalenia jelit (jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego-Crohna), dlatego naukowcy postanowili zbadać wpływ tych związków na rozwój stanu zapalnego u myszy laboratoryjnych.

Gryzonie otrzymywały pokarm zawierający dwa popularne emulgatory - monooleinian polioksyetylenosorbitolu i karboksymetylocelulozę. Ich poziom odpowiadał temu, który spożywamy na co dzień w przetworzonej żywności.

Okazało się, że emulgatory zmieniały skład populacji bakterii zasiedlających jelita i sprawiały, że mikrobiom zaczynał wykazywać działanie prozapalne. Bakterie zaczynały ponadto przenikać przez gęstą warstwę śluzu jelitowego. Zmiany te powodowały rozwój wrzodziejącego zapalenia jelita grubego u myszy, które były genetyczne bardziej podatne na to schorzenie. U myszy, których układ odpornościowy pracował prawidłowo, emulgatory wywoływały łagodny stan zapalny jelit i zespół metaboliczny (tj. współwystępowanie co najmniej trzech z takich czynników jak: otyłość, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze oraz podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów).

Spożycie emulgatorów nie miało wpływu na myszy pozbawione bakterii jelitowych. Po ich przeszczepie stan zapalny zaczął jednak rozwijać się, co potwierdza rolę bakterii w patogenezie analizowanych chorób.

Dokładny mechanizm oddziaływania emulgatorów na bakterie jelitowe niej jest jeszcze znany, naukowcy podkreślają jednak, że najlepszą metodą zapobiegania ich szkodliwemu wpływowi jest unikanie nadmiernej konsumpcji przetworzonej żywności.(PAP)


comments powered by Disqus

Nasz serwis używa cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym i że wyrażasz zgodę na ich używanie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies w Polityce prywatności

PUBLIC !!