Sól chroni przed infekcjami

4 mar 2015 r.

Fot. Shutterstock

Sól, gromadząc się w miejscach zagrożonych atakiem mikroorganizmów, zwiększa wydajność układu odpornościowego i pomaga bronić się przed infekcjami wywoływanymi przez pasożyty – zawiadamia czasopismo „Cell Metabolism”.

Zwykło się uważać, że sól spożywcza jest związkiem szkodliwym dla zdrowia, a stosowanie diety z wysoką zawartością soli podwyższa ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i może nasilać objawy chorób autoimmunologicznych, a nawet sprzyjać rozwojowi raka żołądka. Jednak naukowcy z Uniwersytetu w Ratyzbonie (Niemcy) i Uniwersytetu Vanderbilt (USA) przekonują, że sól może wywierać też korzystny wpływ na organizm i chronić go przed infekcjami pasożytniczymi.

Badacze zauważyli, że w skórze myszy, które zapadają na infekcje pasożytnicze w wyniku ugryzienia przez inne gryzonie, znacznie wzrasta poziom sodu. Podobne zjawisko występuje u pacjentów z zakażeniami bakteryjnymi skóry. Dlaczego tak się dzieje?

Eksperymenty na myszach wykazały, że dieta bogata w sól pobudza do działania komórki układu odpornościowego – makrofagi – co przyspiesza powrót do zdrowia u zwierząt cierpiących na infekcję stopy wywołaną obecnością pierwotniaka o nazwie Leishmania major.

„Wyniki naszego badania sugerują, że kumulacja soli w miejscu zakażenia może być starą strategią służącą odpieraniu ataków pasożytniczych, która istniała na długo przed wynalezieniem antybiotyków” – mówi Jonathan Jantsch, współautor publikacji.

Naukowcy planują dalej badać zjawisko gromadzenia się soli w tkance skórnej, by w pełni zrozumieć mechanizm odpowiedzialny za jego przebieg. Są szczególnie zainteresowani kumulacją soli w skórze starzejących się ludzi.

„Dalsze zrozumienie kaskady procesów regulacyjnych może nie tylko pomóc w projektowaniu leków, które nasilą miejscowe odkładanie się soli i umożliwią walkę z infekcjami, ale może również prowadzić do powstania nowych strategii kontrolowania złogów sodu u starzejącej się populacji, a tym samym zapobiegania chorobom układu krążenia” – tłumaczy Jantsch.

„W związku z przytłaczającą ilością badań demonstrujących, że dieta z wysoką zawartością soli może wywoływać nadciśnienie i choroby układu krążenia, nie czujemy się uprawnieni do rekomendowania diety bogatej w sól" – przyznaje badacz. „Niemniej jednak w sytuacjach, gdy endogenna kumulacja soli w miejscu infekcji okazuje się niewystarczająca, suplementacja solą może stanowić rozwiązanie terapeutyczne. Ale to wymaga jeszcze dalszych badań” – dodaje. (PAP)


comments powered by Disqus

Nasz serwis używa cookies. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym i że wyrażasz zgodę na ich używanie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies w Polityce prywatności

PUBLIC !!